Pinterest en fotografie

Als je als fotograaf aan het werk bent dan verzamel je door de jaren heen vast een heleboel inspiratiemateriaal om nog eens naar terug te kijken of om te gebruiken tijdens een fotoshoot als idee om zelf een eigen iets te creëren geïnspireerd op het ene beeld.

Nu kun je dit natuurlijk allemaal als losse bestanden op je computer bewaren en als album meenemen op je telefoon of tablet. Maar mijn ervaring leert toch wel dat het na van loop van tijd een (klein beetje een) onoverzichtelijk geheel wordt. De kans is dan groot dat je op een bepaald moment net op zoek bent naar dat ene beeld waarvan je zeker bent dat je hebt maar het niet kunt vinden.

Ik maak sinds een tijdje gebruik van Pinterest om wat orde de scheppen in de chaos die mijn inspiratiealbum inmiddels geworden is. Nu heb ik nog steeds dat off line inspiratiealbum op de tablet staan, maar dat zal in de loop van de tijd wel worden vervangen door een combinatie van Pinterest en een opgeruimd en overzichtelijk album op de Tablet.

PinterestPinterest

Pinterest is een website waar iedereen zijn of haar beeld materiaal kan plaatsen, dit wordt op een mooie manier weergegeven. Als je een account hebt kun je ook je eigen boards (albums) maken met eigen beeldmateriaal maar ook beeldmateriaal van anderen.

Het is mogelijk om te reageren op de beelden die geplaats zijn je kunt er je opmerkingen bij plaatsen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de beelden te liken (toevoegen aan je eigen favorieten) en je kunt ze ook opnieuw plaatsen zodat ze op je eigen board komen te staan (Repin plaatsen).

Als je er zo af en toe eens naar kijkt en er wat mee doet heb je al vrij snel een vrij compleet overzicht van inspiratie materiaal. Je kunt ook gewoon je eigen werk delen zodat iedereen ook kan zien wat je doet als fotograaf.

Nadelen

Het grootste nadeel van Pinterest is dat je altijd een active internet verbindng nodig hebt om je materiaal te benaderen, als je in een Studio werkt zal dit niet zo’n probleem zijn verwacht ik. Maar werk je veel op locatie dan wordt het toch lastig en heb je toch dat offline album nodig wat je mee moet nemen. Het zou fijn zijn als daar in de toekomst nog een oplossing voor gaat komen.